Saturday, 20 April 2013

Do you see the rainbow? Colourful meals will keep you healthy

 English version:

Today I am going to give ideas to ease the daily task of preparing your lunch to go. The name of the blog is not a coincidence , the tupperware container has become part of the many gadgets and accesories we carry before heading to work. What's more, in these days of tight budgets it has become the best option to save money from lunch every day.

Whenever I see the food my colleagues bring to work I want badly to switch it for my own lunch so they can discover another creative and healthier way to fill the 'tupper'.
 That plastic container should not devalue its content.
Here is how to become a Tupperexpert, step by step:

1. Buy several sizes of air tight containers that close really well and ensure no leaking. I really like the Lock & Lock brand cause it has passed the test of carrying my soups face down! ( it was not intentional).


2. Well stocked fridge with lots of varieties of vegetables and fruit. If  the drawer looks like is going to explode then you are on the right path. It is also good to stock up the cupboard with tins of foods that are cheap and nutritious such as sardines, tuna, sweetcorn, chickpeas, lentils,chopped tomatoes or green beans.

3. Look for the Colours. In your tupper and in your plate. This is fundamental idea to the basic key of ensuring the best nutrition every day. Think of how many colours you can recognise in all fresh foods and you will unlock the door to the healthy lunch. We have fruits and vegetables of all kinds of colour: red, orange, purple, pink, violet,green, brown, black, yellow.... This is the easiest check before closing the lid. 
How many colours can I see on my lunch today?

1 color  :(   --------> Lentils
2 colors :-/   ------>  Lentils with spinach
3+ colours :-) -----> Lentils with spinach, carrot and rice

Lentils are a super healthy and cheap food loaded with protein, carbohydrates of slow absorption, folic acid, iron... If we divide the container in 3 and we add greens and carrots and a few spoonfuls of rice we will make the perfect lunch. Adding rice to lentils is a wise practice because it adds other amino acids that are missing in lentils, therefore the mix become a perfect protein source. That is why this is a common practice in countries of predominant vegetarianism such as India.
To finish the lunch choose a dessert such as a citric fruit (mandarines, orange, grapefruit) that will increase the iron absorption from the lentils.

4. Do the Washing. The container needs to be properly cleaned everyday removing the rubber around the lid because bacteria builds up really fast and we don't want to have contaminated food.

I hope this easy tip encourages you to add a rainbow to your lunch.

Before :-(
After! :-)


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Versión en español:

Hoy voy a dar ideas y facilitar la labor de la preparación de la comida para el trabajo cada dia. El nombre del blog no es casual, el tupperware se ha convertido en parte de nuestro cargamento diario antes de salir disparados para el trabajo. Y más aún en los tiempos que corren con la necesidad de ahorrar en comidas fuera de casa.

Cuando veo lo que llevan mis compañeros/as a comer a veces me dan ganas de darles el cambiazo para que descubran otra forma más creativa de llenar el tupper, y más sana. 
La fiambrera de plástico no tiene por que desmerecer lo que contiene. 
Pasos a seguir para convertirse en Tupperexpert:

1- Compra varios tamaños de tupper que sean herméticos y tengan pestañas para que se cierren sin miedo a que el líquido se salga. 

Yo recomiendo uno redondo alargado(más fácil de llevar) y  otro cuadrado o rectangular. Los he probado todos y la única que me da seguridad(incluso llevando lentejas con el tupper boca abajo) es Lock & Lock(en la foto) que se vende en muchas tiendas y en España lo he visto también en El Corté Inglés.



2- Tener la nevera siempre bien surtida de verduras y frutas frescas. Si el cajón está a reventar es buena señal. También es necesario surtirse de latas de alimentos básicos, baratos y nutritivos como sardinas, atún, maiz, tomate triturado, judias, garbanzos cocidos...




3- ¡Alucina en colores! Esto vale para el tupper y para el plato. Es mi idea fundamental de la clave sobre como debemos alimentarnos. Piensa en cuantos colores puedes reconocer en los alimentos frescos y tendrás la clave. Tenemos frutas y verduras de color naranja, verde, morado,, amarillo, rojo, púrpura, marrón,blanquecino ..,  El test más fácil y divertido: ¿Cuantos colores tiene mi menú?
1 color  :-(
2 colores  :-/
3 o más colores:-)

Por ejemplo:
Un plato de lentejas- 1 color
Un plato de lentejas con espinacas: 2 colores
Un plato de lentejas con espinacas y arroz: 3 colores


Las lentejas son un plato lleno de hierro, hidratos de carbono, fibra y proteina. Si repartimos el recipiente en 3 y ponemos un poco de espinacas y además arroz, tenemos el plato perfecto. El arroz aporta aminoácidos únicos que complementan a las lentejas y lo hacen de gran valor biológico. Además las espinacas aportan muchas vitaminas sobre todo A y ácido fólico. Para terminar la comida añade una fruta cítrica como naranja o mandarina y te asegurarás una perfecta absorción del hierro.
Aquí dejo la web de esta imagen de plato perfecto de lentejas, para comer con muchos colores: Cuisiname

4- Limpia el tupper a conciencia por que se acumulan bacterias indeseadas entre los rincones y gomas que pueden jugarte una mala pasada.

Aquí dejo dos ejemplos fáciles del tupper diario:

-Pasta con salsa de tomate y queso vs. Pasta con tomate natural triturado,aceitunas negras, mix de verduras menestra y salmón.

-La triste Ensalada de lechuga iceberg, tomate y atún vs. Mi superensalada arcoiris con berros, canónigos, hojas de roble, zanahoria, maiz, tomates, remolacha, semillas de sésamo, atún y huevo duro.

¡No más tupper tristes!


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